tisdag 23 augusti 2011

Stockstugorna till Djurgården i Stockholm från Åland

Att ålänningarna salufört det mesta av det man producerat till Konungariket Sverige är välkänt men att man levererat hela hus var för mej en nyhet.






Vid studium på nätet angående den s.k. Djurgårdsstadens historia och kvarteren vi i dag känner runt Gröna Lund kan man läsa följande:
Man kan sätta ett exakt datum - 14 sep­tember 1667 - då beslut fattas att lägga grun­den till det som ska bli Djurgårdsstaden. Men historien börjar redan ett par årtionden tidigare.
 
Enligt 1644 års sjöartiklar skulle flottans manskap får fri sjukvård då de blivit sjuka eller skadat sig i tjänsten. Ofta sändes de då till hemorten för att få vård i stället för att vårdas av kronan, men så småningom fann man det nödvändigt att uppföra en vårdin­rättning i närheten av skeppsgården i Stock­holm. 
Drottning Kristina skänkte 1646 en tomt till Amiralitetet avsedd för just en så­dan vårdinrättning - ett krigsmanshus - på Ladugårdslandet, men av olika anledningar dröjde det ända till 1667 innan bygget kom till stånd. Den 14 september beslutar Amirali­tetets Krigsmanshuskassa att beställa ett antal timmerstugor från Åland att uppföras som sjukstugor för båtsmän. Nu hade tomten på Ladugårdslandet bytts mot en ny tomt på Val­mundsön, som Södra Djurgården då kallades. Tomten var en smal och bergig strandremsa utanför staketet till den kungliga jaktparken.

Djurgården eller dess förra namn Båtsmansstaden. Karta från 1736




I en artikel ur Word Press.com Djurgårdsstaden kan vi läsa följande:
År 1646 tog Drottning Kristina initiativet att här inrätta ett sjukhus och bostäder för sjömän.
År 1667 tjugoett år senare beslöt man att uppföra några stugor för sjömännens sjukvård.
Av Kronans inkomster skulle årligen utbetalas 1500 daler silvermynt till sjukstugorna.
Stugorna 14 till antalet anlände från Åland år 1668 vilket anses vara årtalet för Djurgårdsstadens tillblivelse.
Stugorna sattes upp på den plats kring en fyrkantig gårdsplan just där nuvarande Allmänna gränd gränsar till Djurgårdsvägen. 

Man får antaga att tranviksborna även i detta fall var leverantör. De innehade expertisen. Tranvik ligger endast 5 km från Kastelholms slott varifrån beställ­ningen troligen kom.


Timrat i Godby den 23 augusti år 2011 och
hyvlats den 25.12.2023

Johan G. Granlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar